Ana Sayfa Çözümler Neden Netsmart? Kariyer Keşif Kurumsal Materyal İletişim

Netsmart Bilişim Sistemleri A.Ş.

Esentepe Mh. Ecza Sk. No: 6 K: 1, 34394,
Şişli-İstanbul, Türkiye

+90212-274-31-61

info@netsmart.com.tr

Entegrasyon

ArcSight ile Elastic Search entegrasyonu

Elasticsearch, Java ile geliştirilmiş açık kaynak kodlu, ölçeklenebilir bir full text arama motoru ve veri analiz aracıdır. Elasticsearch üzerinde dökümanlar, indekslenerek JSON formatında tutulur ve o dökümanı diğer dökümanlardan ayıran unique bir ID ye sahip olmasıdır.

ArcSight ile Elastic Search entegrasyonu

En önemli özelliği olarak elasticsearch framework’ü çok hızlı çalışır. Temel olarak bir relational database sisteminin tutabileceği tüm verileri tutabildiği gibi bu verileri bir veritabanı sisteminden çok ama çok daha hızlı bir şekilde sorgulamamıza izin vermektedir. Bu hızı sağlayabilmek için sayısal değerleri, coğrafi değerleri, tarih ve metinleri tutabilecek özel index yapıları kullanmaktadır. Elasticsearch gerçek zamanlıdır, ekleme işleminden kısa bir süre sonra veriler aranabilir hale gelir. Mapping yapılarak dokümanların arama motoruna nasıl aktarılacağı tanımlanabilir. Cluster yapısı çok basittir gereklilik halinde genişletilebilir. Java, Python, PHP, Java Script ve bir çok kodlama dili için destek vermektedir.

Elasticsearch, monitör edebilmek için Kibana ve log barındırmak için Logstash araçlarıyla birlikte kullanılabilir.

Kibana, elasticsearch için hazırlanmış, raporlar ve görsel çıktılar almamızı sağlar. Elasticsearch’e kaydedilen logların anlık olarak izlenmesini ve ihtiyaç duyulduğunda grafiksel istatistikler çıkartılmasını sağlayan bir web uygulamasıdır.

Logstash, logların toplanmasını sağlayan, işleyen ve elasticsearche aktaran bir üründür. Input, Filter ve output olarak 3 konfigürasyon dosyası vardır. Data input ile gelir ve okur, filtreler ve outputa gönderir.

Elasticsearch birçok ürün ile entegre bir şekilde çalışabilir. Bunlardan birisi ise ArcSight ürün ailesinde bulunan SmartConnector’dür. SmartConnectorler ile toplanan loglar elasticsearche iletilebilir ve Kibana üzerinde dashboardlar oluşturularak görüntülenebilir.

ArcSightSmartConnector, kaynaktan toplanan logların CEF formatında parse edilerek istenilen destinationlara iletilmesini sağlayan araçtır.

ArcSight SmartConnector aracılığıyla logların elasticsearchte depolandığı ve Kibana üzerinden dashboardların görüntülendiği bir demo gerçekleştirelim.

Linux sunucusu üzerinde gerçekleştirilmesi gereken konfigürasyonlar:

Elasticsearch kullanılabilmesi için sistem üzerinde Java yüklü olması gerekmektedir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta desteklenen Java versiyonunun kullanılıyor olmasıdır. Aşağıdaki komutu kullanarak Java 8 kurulumunu yapıp versiyon bilgisini kontrol edelim.

yum install epel* -y && yum install net-tools wget git nano htop java-1.8* -y

Sistem gereksinimi olarak Linux sunucu versiyonu minimum “CentOS / RHEL 7.4.1708 or later” olarak belirlenmiştir. Gereksinim halinde yum update -y komutu kullanılarak OS versiyonu güncellenebilir. Demonun gerçekleştirildiği sunucunun OS versiyonu CentOS 7.7 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın gerçekleşeceği sunucunun version bilgisi kontrolünü görseldeki komutla görüntüleyebiliriz.

Demo test ortamında gerçekleştirildiği için firewall servislerini durdurup disable ederek işlemlere devam edilebilir.

systemctl disable firewalld && systemctl stop firewalld && reboot

Kurulumlar için gerekli repositoryleri eklemek için /etc/yum.repos.d/ pathi altında elasticsearch.repo, kibana.repo, logstash.repo dosyaları oluşturulur. Gerekli repo bilgilerini dosyalar içerisine girdikten sonra kaydedilerek çıkış yapılır.

  • elasticsearch.repo dosyası içerisindeki repo bilgileri aşağıdaki gibidir;

[elasticsearch-6.x]

name=Elasticsearch repository for 6.x packages

baseurl=https://artifacts.elastic.co/packages/6.x/yum

gpgcheck=1

gpgkey=https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch

enabled=1

autorefresh=1

type=rpm-md

  • kibana.repo dosyası içerisindeki repo bilgileri aşağıdaki gibidir;

[kibana-6.x]

name=Elasticsearch repository for 6.x packages

baseurl=https://artifacts.elastic.co/packages/6.x/yum 4

gpgcheck=1

gpgkey=https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch

enabled=1

autorefresh=1

type=rpm-md

  • logstash.repo dosyası içerisindeki repo bilgileri aşağıdaki gibidir;

[logstash-6.x]

name=Elasticsearch repository for 6.x packages

baseurl=https://artifacts.elastic.co/packages/6.x/yum

gpgcheck=1

gpgkey=https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch

enabled=1

autorefresh=1

type=rpm-md

Elastic search package spoofing yapılmaması için güvenlik adına ayrı bir KEY ile paketleri imzalanmış durumdadır. Bu yüzden ilk önce ElasticSearchpublic GPG keyi indirerek repositorye eklememiz gerekmektedir. Ekleme işlemini aşağıdaki komutla gerçekleştirebiliriz;

rpm –import https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch

Gerekli ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra elasticsearch, logstash ve kibana servislerinin kurulumlarını aşağıdaki komutla gerçekleştirebiliriz;

yum install elasticsearch logstash kibana -y

Elasticsearch, Kibana ve Logstash Konfigürasyonu

ElasticSearch konfigürasyonu

/etc/elasticsearch/ pathi altındaki elasticsearch.yml dosyası içerisinde yapılması gereken konfigürasyonlar tamamlanmalıdır. Bu konfigürasyonlar aşağıdaki gibidir;

– network host : ElasticSearch için erişilebilir IP Adresi

– http.port: 9200 (Default port)

– cluster.name, node.name gibi parametreler de bu konfigürasyon dosyası içerisinde tercihe bağlı olarak editlenebilir.

Konfigürasyon tamamlandıktan sonra elasticsearch servisi başlatılarak enable edilmesi gerekmektedir.

systemctl start elasticsearh && systemctl enable elasticsearch

Elasticsearch servislerinin çalıştığından emin olabilmek için bir request göndererek test edebiliriz. Bu test curl -X GET “10.61.39.142:9200” komutuyla gerçekleştirildiğinde aşağıdaki gibi çıktı alınmalıdır.

Kibana konfigürasyonu

/etc/kibana/ pathi altındaki kibana.yml dosyası içerisinde yapılması gereken konfigürasyonlar tamamlanmalıdır. Bu konfigürasyonlar aşağıdaki gibidir;

-serverhost: Kibana için erişilebilir IP Adresi

-server.port:5601(Default)

-elasticsearch.hosts: Elastic search için konfigüre edilen IP ve Port bilgisi

Konfigürasyon tamamlandıktan sonra kibana servisi başlatılarak enable edilmesi gerekmektedir.

systemctl start kibana && systemctl enable kibana

Logstash konfigürasyonu

Logstash Konfigürasyonları hem SmartConnector hem de Event Broker (Transformation Hub) için gerçekleştirilebilir. Demoda SmartConnector üzerinden ilgili destinationa yönlendirme yapılacağı için /etc/logstash/ pathi altındaki logstash.yml dosyasının SmartConnectore göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Module konfigürasyonu tamamlandıktan sonra logstash servisi başlatılarak enable edilmesi gerekmektedir.

systemctl start logstash && systemctl enable logstash

SmartConnector üzerinden logların  iletilebilmesi için destination bilgisinin eklenmesi gerekmektedir. Demo içerisinde ArcSight ürün ailesinden “Test Alert  SmartConnector” kullanarak test eventlerin aktarılması sağlanmaktadır.

SmartConnector destination konfigürasyonu

Kibana arayüzü üzerinde logların ve dashboardların görüntülenmesi

Log akışının ardından loglar kibana üzerinde arcsight-tarih bilgisi formatında gözükmeye başlar. Logları bu formatta görüntüledikten sonra, search yapılabilmesi ve dashboardların görüntülenebilmesi için index pattern oluşturulması gerekmektedir.

Kibana üzerinde Timelion sekmesi altında zaman dilimlerine göre log akışını görüntüleyebiliriz.

Kibana üzerinde Discover sekmesi kontrol edildiğinde logların gelmeye başladığını görüntüleyebiliriz. Burada ArcSight SmartConnector tarafından parse edilen fieldlara göre search yapılabilir.

Kibana üzerinde Visualize sekmesi altından birçok farklı formatta görseller hazırlanabilir. Dashboard sekmesi altından ise oluşturulan görseller ile birlikte dashboardlar oluşturup görüntülenebilir. ArcSight için hazırlanmış örnek dashboard görüntüleri aşağıdaki gibidir;

9 Adımda Veri Keşfi Neden Önemli

9 Adımda Veri Keşfi neden önemli ve Veri Keşfi ürünlerinde nelere dikkat edilmeli

Analiz

Veri keşfi konusu 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile hayatımıza girdi. Bu kanunla beraber bu zamana kadar dağınık olan verilerimizin nerede tutulduğunun ve ne derece kritik olduğunun önemi giderek artmaktadır.

Daha fazla
Türkiye'nin En Mutlu İş Yeri ve Mükemmel Çalışan Deneyimi

“Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” ve 3 yıldız ile “Mükemmel Çalışan Deneyimi” ödüllerini büyük bir gurur ve heyecan ile aldık

Ofis

Happy Place to Work tarafından gerçekleştirilen uluslararası standartlara uygun değerlendirme sonrası sektöründe “En Mutlu İşyeri” seçilmiş olmamız başarımızı taçlandıran bir ödül oldu. Ofisimizde düzenlediğimiz bir etkinlik ile ödülümüzü alırken, değerlendirmeye katılan ve bizi bu ödüle layık gören ekip arkadaşlarımızla kutlama yaptık.

Daha fazla
ArcSight ESM MISP entegrasyonu nasıl yapılır?

ArcSight ESM MISP entegrasyonu nasıl yapılır?

Entegrasyon

SIEM ürünlerinin en önemli özelliği korelasyon yapabilmesidir. ESM de correlation engine sayesinde verileri işler ve korelasyon yapabilme yeteneği kazanır.

Daha fazla
ReFS ve NFTS Hakkında Karşılaştırma

ReFS vs. NTFS

Versus

Full Stabil yapılardan söz etmek mümkün mü? Dosya içeriği değişmiyor belki ama dosya sistemi, formatı ihtiyaçlarla paralel olarak değişebiliyor. Neden bu konuya girdim peki? Çünkü alışkın olduğumuz FAT32 ya da NTFS dosya sistemlerinin yanında artık sıklıkla duyulmaya başlanan ReFS dosya sistemi de yerini almaya başladı.

Daha fazla