Ana Sayfa Çözümler Neden Netsmart? Kariyer Keşif Kurumsal Materyal İletişim

Netsmart Bilişim Sistemleri A.Ş.

Esentepe Mh. Ecza Sk. No: 6 K: 1, 34394,
Şişli-İstanbul, Türkiye

+90212-274-31-61

info@netsmart.com.tr

Analiz

f5 LTM ile iAPP Template Kullanımı

f5 üzerinde bir yeni bir servis devreye almak istediğinizde aşağıdaki tabloda göreceğiniz tanımları tek tek yapmak çok fazla zamanınızı alabilir ve bununla beraber gözden kaçırabileceğiniz şeyler olabilir. F5 iApp template’ ler sayesinde bu işlemleri çok daha kısa bir sürede tek bir arayüzden hatasız bir şekilde hızlıca yapabilirsiniz.

f5 LTM ile iAPP Template Kullanımı

f5 ekosisteminiz üzerinde virtual server’lara isim verip diğer gerekli olan tanımları tek tek yapmaktan hoşlanıyorsanız iApps size uygun olmayabilir ?

iApp Yapısı

  • Application bölümü TCL tabanlı tmsh kodlama dili ile yazılmıştır. Tmsh ile yapılabilecek her şey bir iApps şablonu ile yapılabilir.
  • Presentation bölümü APL veya Application Presentation Language ile yazılmıştır, iApp şablonu için user interface’i oluşturur

İApps Kullanım Faydaları

  • Özelleştirilebilir olması
  • Konfigürasyonların editlenebilir olması
  • Yeniden kullanabilme özelliği
  • Gerekli her şeyi template üzerinden tanımlayabilme özelliği
  • Yapılacak herhangi bir değişikliğe karşı koruma sağlayabilme özelliği ”editlemeyi kapatabilme” (bu özelliği dilerseniz devre dışı bırakabiliyorsunuz)
  • Kopyalama, export ve import edebilme özelliği
  • Manuel tanımlama esnasında bir hata yaptığınızda onlarca tanımı tekrar gözden geçirme durumunda kalmak yerine template sayesinde tek bir arayüzde tüm tanımların görülebilmesi ile daha hızlı problem çözümü imkanı

Download ve Import için: https://support.f5.com/csp/article/K98001873 linki üzerinden güncel template’ i download ederek nasıl import edebileceğinizi inceleyebilirsiniz.

iApp Yeni Servis Tanımlama

Aşağıdaki link üzerinden  bir http application’ ın iApp ile nasıl tanımlanıp devreye alınabileceğini inceleyebilir, bununla beraber “oneconnect nedir, persistence nedir veya SSL Bridge, pass-through nedir, gibi”  kısa açıklamalar da bulabilirsiniz.

https://www.f5.com/content/dam/f5/corp/global/pdf/deployment-guides/iapp-http-dg.pdf

Download etmiş olduğunuz dosyasının içerisinde “iapps-1.0.0.562.0.zip” bir çok üreticiye ait templateler bulunmaktadır, kullanmak istediğiniz template’ i import edip yeni servislerinizi devreye almaya başlayabilirsiniz.

20’ den fazla iApp şablonu bulabilirsiniz, devcentral üzerinden de “https://devcentral.f5.com/” yayınlanmış olan harici template’ leri de download ederek kullanabilirsiniz.

Örnek

Aşağıdaki örnekte tek sayfada hızlıca bir web servisi devreye alma aşamasını görebilirsiniz. Advance olarak ilerlemek isterseniz Basic seçeneğiini “aşağıdaki tablonun ilk aşamasında görebilirsiniz” Advance olarak değiştirebilirsiniz. Bu sayede daha detaylı tanımlama yapabilirsiniz.

Finished dedikten sonra hazırlamış olduğu component aşağıdaki gibi görünecektir. Tüm işlemleri sadece birkaç dakikada gerçekleştirebiliyorsunuz. Tanımla sonrası bir hata gözlemlerseniz aynı ekranda Reconfigure menüsünden tekrar düzenleme yapabilirsiniz.

Öneriler

  • iApp template ile devreye aldığınız bir servis için manuel olarak düzenleme yapmanız gerektiğinde “örneğin bir profile özelinde değişiklik yapmak istediğinizde” strict updates kutucuğunu boş bırakmalısınız, sonrasında işlemlerinizi yapabilirsiniz. Önemli diğer bir konu ise, iApp template Reconfigure, manuel yapılan tüm değişiklikleri ezmektedir, Dolayısı ile yapmak istediğiniz değişikliği manuel yapmak yerine (reconfigure kısmında göremiyorsanız manuel değişiklik yapabilirsiniz) iApp Reconfigure ile gerçekleştirmenizi öneririz.
  • Bir diğer konu ise template kullanmadan önce sertifikanızın import edilmesi. SSL ofload veya Bridge yapmak istediğinizde size hangi sertifikayı kullanmak istediğinizi soracaktır, sertifika template üzerinden import edilemediği için işlemlerinizi baştan yapmak durumunda kalabilirsiniz.
  • Eğer F5’ in redirection yapmasını istiyorsanız, sunucu tarafında redirection olmadığından emin olmalısınız aksi halde erişimlerde problem yaşayabilirsiniz.
  • Eğer client IP’ sini görebilmek için X-Forwarded for özelliğini aktif ettiyseniz, client tarafında da yapılması gereken işlemler olacaktır. Aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://support.f5.com/csp/article/K4816

  • iApp template default profile’ ları kullanarak yeni servis adına ayrı profiller yaratıyor, örneğin, cookie veya Persistence Encryption yapmak isterseniz manuel olarak ilgili web servis profile ayarlarında düzenleme yapmalısınız. Tanım için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://support.f5.com/csp/article/K14784

  • Monitoring tanımlama aşamasında Uygulama sahibi ile birlikte tanımlamaları yapmanızı öneririz. Sunucuların monitor edilmesi aşaması için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://techdocs.f5.com/kb/en-us/products/big-ip_ltm/manuals/product/ltm-monitors-reference-11-6-0/2.html

9 Adımda Veri Keşfi Neden Önemli

9 Adımda Veri Keşfi neden önemli ve Veri Keşfi ürünlerinde nelere dikkat edilmeli

Analiz

Veri keşfi konusu 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile hayatımıza girdi. Bu kanunla beraber bu zamana kadar dağınık olan verilerimizin nerede tutulduğunun ve ne derece kritik olduğunun önemi giderek artmaktadır.

Daha fazla
ArcSight ESM MISP entegrasyonu nasıl yapılır?

ArcSight ESM MISP entegrasyonu nasıl yapılır?

Entegrasyon

SIEM ürünlerinin en önemli özelliği korelasyon yapabilmesidir. ESM de correlation engine sayesinde verileri işler ve korelasyon yapabilme yeteneği kazanır.

Daha fazla
Türkiye'nin En Mutlu İş Yeri ve Mükemmel Çalışan Deneyimi

“Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” ve 3 yıldız ile “Mükemmel Çalışan Deneyimi” ödüllerini büyük bir gurur ve heyecan ile aldık

Ofis

Happy Place to Work tarafından gerçekleştirilen uluslararası standartlara uygun değerlendirme sonrası sektöründe “En Mutlu İşyeri” seçilmiş olmamız başarımızı taçlandıran bir ödül oldu. Ofisimizde düzenlediğimiz bir etkinlik ile ödülümüzü alırken, değerlendirmeye katılan ve bizi bu ödüle layık gören ekip arkadaşlarımızla kutlama yaptık.

Daha fazla
ReFS ve NFTS Hakkında Karşılaştırma

ReFS vs. NTFS

Versus

Full Stabil yapılardan söz etmek mümkün mü? Dosya içeriği değişmiyor belki ama dosya sistemi, formatı ihtiyaçlarla paralel olarak değişebiliyor. Neden bu konuya girdim peki? Çünkü alışkın olduğumuz FAT32 ya da NTFS dosya sistemlerinin yanında artık sıklıkla duyulmaya başlanan ReFS dosya sistemi de yerini almaya başladı.

Daha fazla